Commentaar & Debat: regels

23nov - door Jos - 2 - Over deze-pagina

Probeer bij het onderwerp te blijven. Een debat is niet eerlijk zonder dat de tegenstanders hun zienswijzen overtuigend mogen neerzetten, inclusief linken naar hun eigen materiaal, dat daarom geoorloofd is. Houdt de totale hoeveelheden binnen redelijke limieten omdat alles moet bewaard worden op deze webserver. Voor hen die het betreft: weest van goed gedrag. Scheldwoorden zijn verboden.
Commentaar blijft ter verantwoording van hen die het geschreven hebben.

Propaganda werk:

2 gedachten over “Commentaar & Debat: regels”

 1. Ik ben brutaal en geef als eerste m’n eigen mening over m’n eigen werk, nu het hopenlijk klaar is, op m’n eigen website, hier in dit hoekje.

  Een grootheid die ik belangrijk vind in een politieke ideologie, kan als het ware de trek-sterkte genoemd worden. Wat is de trek-sterkte van een stuk staal: het punt waarop het knapt onder uit elkaar rukkende krachten.

  Voorbeelden van systemen met wat mij betreft een lage trek-sterkte zijn een centrale plan economie, omdat er zo veel goed moet gaan voordat het draait en omdat er breekpunten zitten die catastrofaal zijn, namelijk in het centrum. Een ander systeem met een zwakke trek sterkte is het anarchisme, omdat daar geen algemene dimensie vormgegeven mag worden en dus dreigt snel dat kwaadaardige krachten die leegte gaan opvullen. Er is niet eens een duidelijk systeem van land verdeling actief in het anarchisme, dat mogelijk het systeem is met de laagst mogelijke trek kracht, duidelijk slechter dan het Communisme als met het historisch bekijkt. Een systeem met een sterkere trek-kracht is het huidige kapitalistische model (markten in land, in kapitaal, goederen en diensten), sterker omdat de markten klappen kunnen opvangen en er kansen zijn voor hernieuwing. Dictatuur in de Staat lijkt mij een systeem dat alleen een hoge trek-sterkte heeft ten tijde van oorlog of hevige crisis. Een zwak democratische parlementaire Staat met een kapitalistisch model (westerse wereld in 2017) is dus (wat mij betreft) een systeem met nog een redelijke trek-sterkte tegen corruptie en misdaad – helaas worden de mogelijkheden bij lange na niet benut door de mensheid.

  Afgemeten aan deze voorbeelden, denk ik dat de trek sterkte van het model hier gepresenteerd ‘markt socialisme’ of een D.A.V.I.D. model of ‘Distribute Power’ of hoe met het ook maar wil noemen (ik ben er nog niet uit), zeer hoog is, ruim hoger dan enige andere genoemde of mij bekende ideologie. Er zijn allerlei herstel en hernieuwingsmechanismes aan het werk in dit model, die sterker en beter verdedigt zijn dan in het Kapitalistische model, laat staan het Communisme of Anarchisme. Dat is er goed aan. Het zal een taai model zijn, als het breekt dan buigt het voor de helft dat het inscheurt.

  Wat ik er minder aan vind is dat de geproduceerde materialen soms wel heel erg in detail gaan, op het overdrevene af, zoals het idee dat in tijden van Revolutionaire nood de vrouwen de voedselvoorziening zouden moeten doen. Op zich is dat nog niet eens zo’n heel gek idee omdat de georganiseerde misdaad voornamelijk een mannenwereld is, aan de andere kant geeft het ietwat irritatie bij mij dat het zo extreem in detail wordt uitgewerkt. (lol) Verdere minpunten zijn waarschijnlijk spelfouten en dergelijke.

  Tot zover, veel plezier ermee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *